Coperta volumului Instrumente pentru E-Learning - Mihaela Brut

Instrumente pentru E-Learning.
Ghidul informatic al profesorului modern
Lect. Mihaela Brut

Prima pagină | Cuprins | Prefaţă | Autoare | Comandă | Polirom

Prefaţă de Carmen Holotescu

Mihaela Brut, cadru didactic la prestigioasa Universitate "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, este un profesor modern, un profesor pasionat, avānd o solidă pregătire umanistă şi tehnică.

Cartea "Instrumente pentru e-Learning. Ghid practic destinat profesorului modern", vine în completarea primei cărţi, "Prezentări Multimedia pe Web", scrisă în 2004 împreună cu Sabin Buraga si apărută la aceeaşi Editură Polirom. Prezenta carte are o abordare sistematică, aduce informaţii actuale şi practice, adăugându-se celor câtorva cărţi despre e-Learning apărute până acum la noi.

E-Learning, termen introdus în 1998 de Jay Cross, fondatorul Internet Time Group, a devenit extrem de popular. O căutare cu Google la începutul lui martie 2006, oferă 60.700.000 de referinţe pentru e-Learning, reprezentānd o valoare triplă faţă de acum un an.

Pe prima poziţie apare eLearningeuropa.info, situl central al programelor e-Learning europene, în glosarul căruia e-Learning-ul este definit ca însemnând utilizarea noilor tehnologii multimedia şi a Internetului pentru îmbunătăţirea calităţii învăţării, prin facilitarea accesului la resurse, la servicii şi la colaborare.

Comunitatea Europeană a adoptat la 24 mai 2000 programul "eLearning - Designing Tomorrow's Education", program cheie în edificarea eEuropei. Şi în România se manifestă un interes major pentru e-Learning. Universităţi, şcoli, firme de IT sau training, fundaţii au participat si participă la proiecte europene de e-Learning, deci există competenţe şi produse dezvoltate. Importante programe de e-Learning sunt susţinute guvernamental sau de administraţiile locale, se derulează de asemenea proiecte individuale ale universităţilor şi firmelor.

Prezenta carte este rezultatul unei importante experienţe în e-Learning dobăndite de Mihaela prin programele de cercetare la care a participat, prin articolele scrise pe această temă, prin cursurile predate. Cartea oferă o privire de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă e-Learning-ul în epoca actuală, prin prisma diverselor tipuri de instituţii, organizaţii, proiecte, instrumente software specializate, scopul principal fiind acela de a crea abilitatea localizării rapide a oricărui tip de informaţie legată de domeniul educaţiei.

Sunt prezentate modelele de învăţare şi de livrare a lecţiilor cu ajutorul calculatorului (tutoriale, exerciţii, jocuri educative, situri Web), metodele de evaluare/examinare, tipurile de instrumente software de dezvoltare a materialelor didactice, structura şi funcţionarea unei platforme de e-Learning, diverse programe educaţionale, universităţi virtuale, proiecte de învăţare la distanţă, publicaţii Web de auto-instruire, portaluri de e-Learning.

Miza importantă a cărţii este aceea de a oferi cititorilor instruirea necesară în vederea organizării, dezvoltării şi publicării pe Web a propriilor materiale didactice. Plecându-se de la premisa unor cititori începători în domeniul IT, sunt descrise, pe rând, modalităţile de regăsire şi organizare a resurselor educaţionale de pe Web, de utilizare a unor instrumente de editare unui sit Web, a cursurilor, tutorialelor, testelor on-line. Se prezintă organizarea unei comunităţi virtuale utilizând forumuri de discuţii, aplicaţii de tip chat, messenger, lecţie virtuală, videoconferinţă sau prin instalarea, configurarea şi utilizarea unei platforme de e-Learning open-source. Pentru orice noţiune explicată în carte sunt furnizate şi adresele unor tutoriale sau instrumente Web de auto-instruire, ce pot fi utilizate în vederea aprofundării respectivei noţiuni.

Recomand călduros cartea tuturor celor care doresc să înveţe cum să îşi întocmească într-un mod profesionist materiale didactice moderne - tutoriale, cursuri interactive, materiale de testare - şi cum să integreze aceste materiale într-un sit Web sau într-o platformă de e-Learning.

Sus | ©2006 Editura Polirom