Resurse Lingvistice Romānesti si Instrumente pentru Prelucrarea Limbii Romāne

    Navigare      
Informatii generale
Apel de participare
Date importante
Organizatori
   Comitetul Program
   Comitetul de Organizare
Program
Informatii utile
Sponsori
Fotografii
 

APEL DE PARTICIPARE LA ATELIERUL DE LUCRU

RESURSE LINGVISTICE SI INSTRUMENTE PENTRU PRELUCRAREA LIMBII ROMĀNE

IASI, 3-4 NOIEMBRIE 2006


   

Universitatea "Al.I.Cuza" Iasi, prin Facultatea de Informatica (FII-UAIC), si Academia Romana, prin Institutul de Cercetari in Inteligenta Artificiala (ICIA-AR) Bucuresti si Institutul de Informatica Teoretica Iasi (IIT-AR), va invita sa participati in zilele de 3 si 4 noiembrie 2006 la Atelierul de lucru Resurse Lingvistice si Instrumente pentru Prelucrarea Limbii Romane, care se va desfasura, atat cu participare directa cat si in sistem de video-conferinta, la sediul Facultatii de Informatica, str. Berthelot, nr. 16, sala Bibliotecii de Informatica, in cadrul Zilelor Universitatii "Al.I.Cuza" Iasi.

   

Atelierul la care va invitam reprezinta cea de a 5-a editie dintr-o serie care a inceput in 2001 prin initiativa unui grup de cercetatori din Iasi, Bucuresti si Chisinau, care au creat, sub egida Academiei Romane, Consortiul de Informatizare pentru Limba Romana, ca for executiv al Comisiei de Informatizare pentru Limba Romana de pe langa Academia Romana. Initiativa este menita sa duca la unirea eforturilor lingvistilor si informaticienilor interesati de studiul limbii romane. Editia precedenta, din noiembrie 2005, a fost prima desfasurata in regim de teleconferinta si a reunit mai mult de 50 de participanti din 5 tari. Programul si o parte din comunicarile prezentate la aceasta editie pot fi consultate la adresa http://consilr.info.uaic.ro - situl oficial al Consortiului.

   

Tematica ce va fi abordata īn cadrul atelierului include urmatoarele subiecte, lista fiind deschisa:

  • realizarea de resurse lingvistice romānesti, textuale ori vorbite, īn forma originala ori adnotate;
  • realizarea de colectii lexicografice romānesti īn format electronic;
  • tehnologii lingvistice aplicate limbii romāne;
  • aplicatii īn care au fost utilizate tehnologii lingvistice pentru limba romāna;
  • realizari de lingvistica teoretica cu aplicatii īn tehnologia limbii romāne;
  • crearea, completarea, adnotarea si utilizarea resurselor si a tezaurelor multilingve, īn care una din limbi este limba romāna;
  • alinierea resurselor multilingve de natura diversa, cu accent pe resursele limbii romāne;
  • aplicatii ale resurselor multilingve aliniate īn traducerea automata, extragerea de informatii, dezambiguizarea sensurilor, web-ul semantic etc;
  • proiecte de cercetare ce implica dezvoltarea de resurse si instrumente dedicate limbii romāne.

Organizatorii atelierului spera totodata ca atelierul sa creeze un cadru propice dezvoltarii de colaborari institutionale, capabile sa potenteze obiectivele de anvergura presupuse de aplicarea pe scara larga a tehnologiilor informatice limbii romane.

O selectie a celor mai semnificative lucrari prezentate in cadrul Atelierului vor fi publicate intr-un volum la Editura Universitatii "Al. I. Cuza" Iasi. Cu acceptul autorilor, toate comunicarile vor fi facute accesibile pe pagina web a Atelierului.

Articolele care vor fi trimise spre publicare vor avea formatul de tipul celui din acest exemplu si nu vor depasi 10 pagini, inclusiv referintele si anexele.

   
Numar de accesari  10057
     Contact